با سپاس از خانم شهبازیان، خبرنگار روزنامه ی اصفهان امروز، که به زیبایی و با نگاهی موشکافانه رنگین کمان سپید را وصف کردند.
اصفهان امروز: عشق به پدربزرگ که از پزشکان حاذق و مردمدار شهر بود دو نوه او «نیلوفر و مرجان هرندی زاده» را به همراه مادرشان «نفیسه نفیسی» به فکر انداخت تا «رنگین کمان سپید» را تاسیس کنند. حالا 14 سالی می شود که «رنگین کمان سپید» به عنوان نخستین مرکز روزانه آموزشی – توانبخشی ویژه میانسالان و سالمندان فعالیت می کند.

«نیلوفر هرندی زاده»، مدیر مرکز از تاثیر زیادی صحبت می کند که پدربزرگش، «دکتر ابوتراب نفیسی» در زندگی او، مادر و خواهرش داشته است. «پدربزرگ که بسیار اهل طبیعت بود دوران کهنسالی خود را می گذراند و در حقیقت خانه نشین شده بود. ما به این فکر افتادیم که افراد سالمند هنوز لازم است که زندگی اجتماعی خود را داشته باشند، البته به شکل دیگری. پدر بزرگ دیگر نمی توانست سرکار برود و ما احساس کردیم که اگر محیطی وجود داشت که او می توانست از صبح تا ظهر آنجا می رفت و در کنار دوستان و همسالان خود به فعالیت های مورد علاقه و در حد توانش می پرداخت برایش خیلی بهتر بود. وجود چنین مراکزی که جایشان خالی بود باعث می شود که فرد سالمند، سالم پیر شود. موضوع دیگر این بود که ما می دیدیم مادرم و خواهرانش از پدربزرگ مراقبت می کردند، به نظرمان رسید که خود اطرافیان سالمند نیز نیاز دارند به اینکه روی خودشان کار کنند و توان شان را بالا ببرند. این دو مسئله ما را به فکر تاسیس مکانی انداخت که مثل مهدهای کودک باشد البته برای سالمندان که با توجه به نیازها و توانایی های آنها تنظیم شده باشد.
برنامه های «رنگین کمان سپید» شامل سه بخش اصلی است؛ برنامه هایی مثل یوگا و حرکت های اصلاحی که جسم میانسالان و سالمندان را مورد توجه قرار می دهد، برنامه های هنری مثل نقاشی، تئاتر و موسیقی و برنامه های علمی مثل کلاس های زبان و اینترنت. هرندی زاده می گوید که فعالیت های هنری کمک زیادی می کند تا فرد سالمند و میانسال احساسات بد را از خود دور کرده و احساسات خوب را جایگزین آن کند. «یک فرد سالمند هنوز باید بتواند با جامعه جلو برود و با وسایل الکترونیکی جدید کار کند برای همین یک بخش مهم از فعالیت های ما کلاس های آموزشی - علمی روز است. خیلی از سالمندانی که به مرکز ما می آیند می خواهند که با بچه هایشان که به خارج رفته اند ارتباط داشته باشند کلاس های زبان و اینترنت ما کمک زیادی به آنها می کند.» برنامه های جانبی دیگری مثل گردشگری، برنامه های آموزشی مثل پیشگیری از بیماری ها و ناتوانی ها از دیگر فعالیت های جانبی «رنگین کمان سپید» است.
هرندی زاده از نگاه سلامت محور و پیشگیرانه مرکزشان می گوید: «ما معتقدیم که فرد قبل از ورود به سالمندی باید با این مرحله آشنا باشد تا بتواند برای خودش برنامه ریزی کند، آشنایی با سالمندی باعث می شود تا راحت تر بشود بیماری ها را عقب انداخت و سالم پیر شد.
روز در «رنگین کمان سپید» صدای خنده و شادی بانوانی می پیچد که مدیر این مرکز آن را مزد تلاش هایشان می داند. « تنها چیزی که باعث شده تا الان با وجود همه دشواری ها کارمان را ادامه دهیم روی خندان افرادی است که به اینجا مراجعه می کنند و بهبودی و تغییر محسوسی است که ما تقریبا هر روز شاهد آن هستیم این مسئله انرژی مثبت زیادی به ما می دهد. خیلی از آنها روزهای اولی که می آیند مثل مجسمه هستند، نه لبخند به لب دارند و نه در نگاه شان حسی است، اصلا نمی توانند حرف بزنند، از پله ها یواش یواش بالا می روند، بعضی هایشان عصا دست می گیرند اما بعد از دو سه جلسه که می آیند شروع می کنند به صحبت کردن با ما، نگاه مان می کنند و می خندند، و بیشتر که می آیند می گویند میگرن مان خوب شده، قرص هایمان را کم کم کنار گذاشته ایم یا نصف کرده ایم و خوابمان هم بهتر شده.
حرکت کردن در عمق، نه در سطح و حفظ و افزایش کیفیت برنامه ها از مهم ترین اهداف این مرکز است. هرندی زاده می گوید که نمی خواهند خیلی برنامه هایشان را گسترش دهند چون فکر می کنند که زیاد شدن و تنوع بسیار باعث می شود که برنامه ها آن کیفیت لازم را نداشته باشند.
مرکز کنونی «رنگین کمان سپید» در ساختمان به نسبت کوچکی در خیابان نظر شرقی واقع شده و از حیات بزرگی که فضای سبز در آن باشد بی بهره است، در حالی که مراجعه کنندگان به این مرکز بیشتر سالمندان هستند و دیدن فضای بازی که بهره مند از طبیعت سبز باشد بر روحیه آنها بسیار تاثیر گذار است. هرندی زاده، خبر از در حال ساخت بودن مرکز جدید «رنگین کمان سپید» می دهد و می گوید: « در این سال ها برایمان مقدور نبود و سرمایه ای نداشتیم که مرکزی باغ مانند تاسیس کنیم. یکی از افرادی که از برنامه های کانون استفاده کرده به صورت خیریه زمینی در اصفهانک در اختیار ما گذاشت. البته خیلی وقت است که این زمین را در اختیار ما گذاشته شده اما تاکنون امکان ساخت نداشتیم یک مقدار که شرایط فراهم شد استارت کار را زدیم. مرکز در دو طبقه و برخوردار از فضای سبز است. به ما قول داده اند که تا نوروز آینده ساخته شود. واقعا نیاز به کمک هایی داریم که به مرکز ما بشود، به ویژه اگر بتوانند وام هایی در اختیار مان بگذارند.
اگر نگاه دو خواهر هرندی زاده و مادرشان نگاهی صرفا اقتصادی بود، «رنگین کمان سپید» در این چهارده سال وجود خارجی نداشت تا بانوان مراجعه کننده به این مرکز دوره میانسالی و سالمندی خود را با شادی و لذت سپری کنند. اگر فرصت کردید و گذرتان به خیابان نظر شرقی، کوچه آسیاب( شهید احمد زارعی) افتاد سری به «رنگین کمان سپید» بزنید تا شور زندگی و امید را در نگاه و لبخند مادرانی ببینید که با زبان بی زبانی می گویند می شود از سالمندی لذت برد.
نویسنده : لیلا شهبازیان